söndag 9 december 2012

~ Julkalender 9 december ~

En av förra julens största favoriter här hemma - saffransbullar med vanilj. Receptet ger ca 45 st bullar.
50 gr färsk jäst
150 gr smör
2 påsar saffran (totalt 1 gr)
1,5 dl strösocker
5 dl mjölk
250 gr kesella/kvarg (10%)
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl (ca 950 gr)

Fyllningen
200 gr smör
1,5 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker

Till pensling
Ägg
Pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC. 
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kesella/kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 40-45 minuter.
Fyllning:
 Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda eventuellt i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.

Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Rulla antingen degen till en avlång korv, eller sno ihop varje bulle på det sätt du tycker bäst om. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

1 kommentar:

Galenskap och lite allvar sa...

Hej vännen!
Åh vad massa gott du bjuder på här. Bullarna ser verkligen jättegoda ut. Det receptet sparar jag! Tack för alla fina tips du delar med dig av.

Ha det gott och sköt om dig!
Kramelikram Veronica